tisdag 29 december 2009

Barcelona 29 december 2009



Hotellets frukost går inte av för hackor. Den bestod till och med av tårta, vilken jag efter en kort tvekan lät bli.

Dagens uppgift blir att orientera sig i de närmaste omgivningarna. Vi bor bara något hundratal meter från La Rambla, den breda gågatan som löper genom staden.

Alltså börjar vi med att ta den gatan, nu i dagsljus, uppåt mot Placa de Catalunya. Vi ser många artister som förbereder sig för att uppträda som levande statyer. Klockan närmar sig tio och deras arbetsdag skall just till att börja.

Det säljs allt möjligt på gågatan. En rad sällskapsdjur som råttor, möss, fåglar i minimala burar, tom. en tupp hör jag gala. Där finns blommor, lökar, halsdukar och fotbollströjor till stadens stolta fotbollslag, Barcelona FBC. Folk delar ut inbjudningar till flamencouppvisningar och andra nöjen.

På sidan av gatan ligger en rad butiker och restauranger och en helt enorm marknad där man kan köpa att möjligt! Fisk och kött, grönsaker och frukt, godis, vin och ost. Det är något helt annan än de inplastade paprikorna på konsum i Arvidsjaur.

Vi beslutar oss för att köpa Barcelonakortet som gör att vi åker gratis med stadens bussar och tunnelbana och ger oss rabatt på inträdet till många museer och andra ställe där man tar inträde.

Vi besöker också Centre de Cultura Contemporania där man visar en utställning om stadsplanen för Barcelona. Den visar sig vara väldigt intressant trots ämnet och en del nutida konst som verkligen gjorde mig på gott humör. Den var rolig att se!

Vid tvåtiden gjorde vi som spanjorerna, åt en trerätters lunch. Man äter dagens huvudmål mellan två och tre på eftermiddagen. Sedan stänger restaurangerna och öppnar först vi halv nio på kvällen.Då äter man något lättare.

4 kommentarer:

Matildas fikarum sa...

Är det en bläckfisk hon håller i?

Jom Manilat sa...

Matilda - visst är det en bläckfisk!

Elisabet. sa...

Jaså, är det här man hittar dig nu?

Jaha, nu ska jag läsa och hänga med på resan .-)

Jom Manilat sa...

Ja, jag gömmer mig här! Du är mer än välkommen med!