torsdag 31 december 2009

Nyårsafton 2009



Vi äter middag på en tvärgata till La Rambla. Guideboken skriver att det är bättre mat till lägre pris en bit in på tvärgatorna än längs den turistspäckade huvudgatan.

Vi finner en restaurang med mycket folk i, mest spanjorer, och får vänta utanför tills ett bord blir ledigt. Matsedeln är på engelska och vi beställer. Fru Manlat tar en rätt med fläsk och senapssås och jag katalanska korvar med ost. Kyparen frågar om jag vill ha rostat bröd till, och det verkar vara en bra idé.

Det var en bra idé. Jag får en tallrik med fyra ostskivor och tallriken täckt med lövtunna korvskivor.

Fru Manilat får in en liten bit jättetunt revbensspjäll och två små skålar. En med senapssås och en med grönsaker. Till det serverades en matsked strimlade potatischips.

Allt jämnar ut sig. Gårdagens matexcesser balanseras av dagens mera sparsamma.

Nyårsaftonens morgon börjar med regn. Detta övergår snart i strålande sol och sommarvarmt.

Det första vi gör är att ta ut pengar ur en uttagsautomat nära hotellet. Det känns bättre att göra det i dagsljus än under de mörka kvällstimmarna när gäng av unga män hänger i gathörn och gränder.

Sedan besöker i matmarknaden som ligger alldeles i närheten. Den räknas som Barcelonas bästa och är helt otrolig. Allt som finns på en matmarknad finns där. Och idag finns det dessutom extra många som handlar där också. Dels är det helgdagsafton och så är marknaden stängd i morgon. Vi vill bara försöka att ta reda på när den stänger för dagen, och det är vid sextiden. Normalt stänger den vid åtta.

Nu vidtar butiksbesök, i främsta hand för fru Manilat, medan jag strosar omkring i kvarteren i närheten för att fotografera. Det blir inte mycket handlat, bara något till vår dotter som fyller år en bit in på året.

Vi strosar runt i närheten av Catedral de Barcelona innan vi passerar marknaden igen och handlar det vi behöver för nyårsaftonen.

På kvällen knackar det plötsligt på dörren, och vi får en kyld flaska Castillo Perelado, Brut, Reserva, ett mousserande vin, av hotellets personal med en tillönskan om ”Happy 2010”. Och vi som redan har köpt jordgubbar!

Jag önskar alla läsare av bloggen ett riktigt gott år!

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Kul läsning och hälsa till madame Manilat .., gärna någon härlig bild från henne .-)

Jom Manilat sa...

Tack Elisabet! Hälsningen är framförd, men det är sämre med karlar i badkar här, hälsar hon ;-)