fredag 1 januari 2010

Nyårsdagen 2010

Vi äter nyårsaftonsmiddag på hotellrummet. Rött vin, La Presa, från 2007, bröd, lufttorkad skinka, brie och en katalansk getost. Vi blir mätta och nöjda . Vid tiotiden går vi ut på La Rambla som är smockfull med människor. Många är glada i hatten men allt går lugnt och städat till. Det blåser ute så det känns litet kyligt. Vi inväntar tolvslaget på hotellrummet. Det är lugnt ute, inte en massa smällare och bomber.

Vid tolvslaget öppnar jag fönstret i hotellrummet för att se på fyrverkerierna. Jag hör hur folk skrattar och skålar, och några bomber briserar men jag ser inte en enda nyårsraket. Det känns en smula overkligt.

Nyårsdagen skiner solen från en klarblå himmel med det blåser hårt. Plakat flyger i luften, soptunnor och blomkrukor välter och hasar fram på gatorna. Det finns spår av gårdagens fest längs La Rambla, krossade vinflaskor, hopknycklade ölburkar och några har lämnat bevis på nyårsaftonens meny.

Vi ämnar vara upptäcktsresande i den katalanska modernismen. Barcelona har fler art nouveau-byggnader än någon annan stad i Europa och den kallas här för Modernisme. Den främste företrädaren hette Antoni Gaudí, så vi tar tunnelbanan till hans mest kända konstverk, katedralen Sagrada Família.

Det är ännu tidigt, klockan är 10, så vi slipper stå i kö för att komma in. Katedralen började byggas 1883 och är långt ifrån färdig. Arbetet fortskrider, finansierade av insamlade pengar. Det liknar inget vi tidigare sett. Väggarna är på utsidan prydda av mängder av skulpturer, pelarna som inne liknar träd som förgrenar sig upp mot taket som är prytt med löv. Utvändigt finns torn som i toppen har korgar med frukter från alla årstider, det går inte med ord att beskriva. Ett besök är att rekommendera. När vi efter att par timmar lämnar katedralen ringlar sig kön med besökare lång.



En tunnelbanestation senare befinner vi oss vid Hospital de la Santa Creu. Det började byggas 1905 och är fortfarande i bruk. Tyvärr är det stängt för besökare, som nästan allt annat i Barcelona denna dag. Det är också fyllt av dekorationer, utsmyckade skorstenar, kort sagt väldigt vackert. Den hårda vinden får ordentligt tag uppe på bergssluttningen ovanför staden, och vi fryser en hel del.



Sista delen i den här exkursionen blir La Pedrera, också det ett verk av Gaudí. Huset har böljande linjer och det finns inte några räta linjer någonstans eller någon symmetri. Det är också stängt denna dag. Invändigt är allt formgivet på samma organiska sätt, men det har vi inte sett med egna ögon.



Vi är rätt frusna och äter inne på en servering trots att de har bord ute. Det blir en trerätterslunch jag, och något lättare, fru Manilat. När vi är tillbaka på hotellet har vi varit ute i sex timmar, största delen till fots, så det känns i fötter och ben.

3 kommentarer:

Elisabet. sa...

Men skulle ni inte till Portugal ...?

Eller har jag helt missat nånting ...?

Jom Manilat sa...

Nja, vi skulle till Barcelona. Barcelonaborna tycker själva att de i första hand tillhör Katalonien och inte Spanien. Men Portugal, det var fjolårsresan. .:-)

Elisabet. sa...

Jaha ..., då hade jag nog missat nånting .-)