fredag 9 januari 2009

Lissabon, dag 1

Måndag 29 december

Hotellrummet saknar uppvärming Det är 16 grader varmt när vi stiger upp, en sovtemperatur som A-M brukar uppskatta. Dock inte denna natt. Duschen har varmt vatten och hotellets frukost är bra.























Vi tar buss 290 ner till Praça do Comércio, ett stort torg med en ryttarstaty nere vid Tejofloden. Vi planerar förresten att vänta ut det nya året här eftersom det i vår turistguide står att detta görs med fantastiska fyrverkerier. Vi får väl se...























Det regnar mest hela dagen och sikten är därför inte så bra, men vi beslutar att besöka ett par högt belägna utsiktspunkter i staden. Först promenerar vi till Sé, en katedral från 1100-talet som byggts över en moské när portugiserna erövrat Lissabon från morerna. Fyra jordskalv senare är den en blandning av olika byggnadsstilar.
















Vi fortsätter i regnet upp till Castelo São Jorge med en ”sagolik" utsikt över staden. Utsikten är vacker även i dag, men den är svår att fånga med kamera. Vi promenerade tillbaka till Praça do Comércio, och benen börjar kännas möra eftersom Lissabon är mycket kuperat.























Efter kaffe och smörgås tar vi därför spårvagn upp till nästa utsiktspunkt, Miradouro da Graça. Det var ungefär samma utsikt och samma dis så vi åkte spårvagn och sedan buss hem till hotellet.























Hotellet har ett trådlöst närverk som är gratis!!! Enda kruxet är att man måste sitta nere vid receptionen för det är ett synnerligen lokalt nät.

Jag berättar för mannen i receptionen att vi inte kan använda vår TV. Han kommer upp efter en stund och frågar efter fjärrkontrollerna till TV:n och till luftkonditioneringen. Vi har varken den ena eller den andra. De skulle vi fått vid incheckningen i går kväll. Han kommer tillbaka med två kontroller. TV:ns fungerar inte men vi kan styra TV:n manuellt. Den stora vinsten är att vi har värme eftersom luftkonditioneringen är av den sorten som både ger både kyla och värme.

Vi äter grillspett och delar på en flaska vin på en restaurang, Pepes, i närheten. Sedan tar vi en promenad runt kvarteret innan vi nattar.

Vi vänjer oss successivt med mögellukten. Den känns nu bara en stund när vi kommer in i rummet utifrån.

3 kommentarer:

Elisabet. sa...

Tack som tar oss med ..-))

Jag, som tycker om "slätta", ska antingen akta mig för Lissabon eller helt enkelt välja andra transportmedel än mina ben ...

Anonym sa...

Lissabon. Trevlig stad. Var där ett veckoslut i mars för en del år sedan. Det kändes som sommar.

Christina sa...

Det känns lite annorlunda att få njuta av fina bilder från ett vinterdisigt Lissabon.
Det vanliga är ju sommarbilder från denna fascinerande stad som jag har haft glädjen att besöka en gång för länge sedan.