lördag 10 januari 2009

Lissabon, dag 3, Nyårsafton

Onsdag den 31 december, Nyårsafton

Vi tar bussen ner till Rossio och promenerar mot Praça do Comércio. På vägen köper vi var sitt paraply eftersom det regnar ordentligt idag. Det är lätt att hitta ett paraply i Lissabon. Många affärer är stängda i dag, nyårsafton.

























Spårvagnen mot Belém är knökfull. Vi ställer oss i en kö till Mosteiro dos Jerónimos. Klostret byggdes när Vasco da Gama återvänt efter att ha funnit vägen till Indien. Det är flera hundra i kön så vi beslutar att avbryta köandet och i stället gå in i den intilliggande kyrkan. Den är otroligt vacker och vi fotograferar inne i kyrkan ett tag.

























Eftersom det finna massor av turister i Belém finns också MacDonalds och Starbucks i närheten. Annars ser man inte så mycket av den sortens internationella företag i Lissabon. Vi dricker kaffe på Starbucks och promenerar en stund nere vid Tejofloden.
























En vakt utanför presidentens palats i Belém


Vi gjorde av med mycket pengar på gårdagens Fadobesök så vi handlar vin, ost, skinka och bröd till vårt eget nyårsfirande. Många restauranger kommer att vara stängda i eftermiddag och kväll så vi får äta på hotellrummet. Tur att vi har en Leatherman Flair...

Vi ser litet på TV från damernas 10 km i Ski de Tour. Det känns litet märkligt eftersom vi upplever att det är vår i luften. Fåglarna kvittrar och det doftar gott i regnet.

När vi äit vår nyårssupé känner vi oss (läs A-M) lite lata och därför utesluter vi nyårsfirandet nere vid Praça do Comércio. I stället går vi vid elvatiden mot mera näraliggande Praça Marquês de Pombal, ett stort torg med en staty i närheten.
Där händer ingenting, men vi ser folk som går nerför den breda avenyn ner mot centrum. Vi hänger på.

















Det blir fler och fler människor och efter nästan en timmes promenad i folkströmmen är vi till slut lika fullt nere vid Praça do Comércio. Det är otroligt mycket folk där. Jag gissar på hundratusen! Fyrverkeriet är helt fantastiskt och ackompanjeras av musik genom en enorm ljudanläggning. Trots trötta ben ar vi glada att vi fått tillfälle att uppleva detta.

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Himla tur att inte PV var där.

Han skulle bara ha pratat om alla tungmetaller som faller till marken pga av fyrverkerierna ..-))

Och jag tycker allt mer om din fru.

Anlag till lättja, det låter ljuvligt!
Hälsa henne från mig.

Jom Manilat sa...

Elisabet, lättja är bara en av hennes egenskaper. Hon kan vara effektiv också, ibland nog så..