torsdag 8 januari 2009

Stockholm - Lissabon



af Chapman, vandrarhem vid Skeppsholmen.


Vi har nu återvänt till fosterlandet efter ett besök i Lissabon. Jag hade planerat att skriva en resedagbok på annat ställe i cyberrymden, men av olika orsaker fungerade det inte så bra, så jag lägger ut den här i stället.

Söndag 28 december

Vi lagar frukost på vandrarhemmet 2 Kronor i Gamla Stan. Deras köksutrustning har för länge sedan passerat bästföredatum. Slöare kniv har jag sällan sett och värmen på spisplattorna räcker knappt till för att äggvitorna skall koagulera. Men, som ofta, man får vad man betalar för. Det är ett av de billigare boendena i Stockholm.

Vädret är fint. Solen skiner, och på Cityterminalen ser vi att det är -7 grader i Sthlm och mildare i Norrland. Vi åker buss till Arlanda och har gott om tid. Det kostar över hundralappen att äta lunch och vi väljer restaurangen som ligger en trappa upp i terminal 2 där vi senare skall checka in. Vi betalar och väntar på maten. Det får vi göra. Efter 45 minuter går jag och efterlyser den eftersom vi inte längre har så mycket tid på oss. När en kock till slut kommer springande med våra tallrikar återstår tio minuter. Vi stressar i oss maten.

Efter stressen blir det väntan. Först i kön fram till incheckningen. Där har vi turen att få en inblick i en annan kultur. En brat-pappa med bakåtslickat hår med sin mannekängvackra fru, tre små söta flickor och en på väg, står framför oss och ett par liknande familjer bakom oss. Vi känner oss som kattor bland hermelinerna. Vi har inte alls övervägt att åka "framför skynket" och inte heller går vår resa till Brasilien. Men vi får en liten lektion i kindpussar och artig konversation.

Sedan väntar vi l ä n g e efter säkerhetskontrollen...

Att flyga är nog det mest obekväma sättet att transportera sig i den moderna delen i världen. Trångt, obekvämt, dålig mat, massor med krångel och väntan både före och efter flygningen. Väntan på bagage, you name it.

Taxichauffören i Lissabon försökte bara lura oss på bagageavgiften. Taxiresan kostade ungefär så mycket som killen i informationsdisken på flygplatsen hade sagt. Chauffören lade till fyra euro för bagaget. Normalt sägs vara 1,50.

Hotellrummet är litet och har en distinkt lukt av mögel.



Eftermiddagshimmel över Arlanda

2 kommentarer:

Anonym sa...

Väntar med spänning på del två.

Elisabet. sa...

Jag med ..-))

Stooor välkommenhemkram till dig, Jom!

Du har varit saknad!