tisdag 12 maj 2009

12 maj, tisdag, Phnom Penh – Kampot
























En familj i Kampot slappar under middagshettan

Så här ser en modern ung man från Kambodja ut om han inte kroppsarbetar utan jobbar som konduktör, på restaurang eller med liknande jobb.

Han har svart hår som är relativt kortklippt. Man ser sällan ungdomar som ser ”oklippta” ut. I håret har han frisyrgelé som han formar till en bakåtstruken eller igelkottsliknande frisyr. I storstaden kan det vara blekt eller slingat med ett närmast rödhårigt resultat.

På överkroppen har han en ljus skjorta med långa ärmar. Den är mönstrad med diskreta ränder eller rutor. Skjortan är inte nedstoppad i byxorna. Byxorna är av modellen chinos och får hos en del hasa ner en bit. Han har strumpor på sig och skor. Svarta skor som är tvärt avklippta längst fram och de är m y c k e t långa. Med det sätt att gå som flip-flopsandaler sedan barnsben skapat, ser det rätt roligt ut när han kommer gående, litet svajigt och med fötterna utåt.

Man ser honom ofta studera sig själv i en spegel. Finns inte andra duger mopedens backspegel. Om mopeden har en sådan förstås.

Viktigaste tillbehöret, förutom mobiltelefonen är kulspetspennan i skjortfickan

Han har minst en lång nagel, oftast tumnagel, med det finns pojkar som har alla naglarna långa. Har han skäggväxt så skaffar han ett klädsamt skägg, kanske en mustasch eller hakskägg eller eventuellt polisonger. Asiaterna har ofta rätt klen skäggväxt så odlingen får bli där det finns förutsättningar.

Flickorna då? Sanningen att säga har jag inte tittat så mycket på flickor. Kanske jag skulle ta mig en titt någon dag.

Det är femton mil mellan Phnom Penh och Kampot. Resan som bör ta två timmar tar fem. Jag vet inte vilka vägar vi åker, men det är inte de närmaste. Resan är torr om än något trång. Jag hamnar bredvid en mycket stor franskspråkig man så under dessa timmar sitter jag lutad ut i mittgången.

Sedvanligt kaos utbryter när bussen stannar och jag hamnar på ett hotell vid floden som rinner genom staden.

Kampot är en liten rätt sliten stad. Kanske det beror på att de Röda Khmererna inte förstörde staden lika mycket som de gjorde t.ex. med Phnom Penh. Huvudstaden bombades och sattes sedan i brand, så många byggnader har byggts efter 1979. Här ser nästan alla hus ut att vara i behov av reparationer och ommålning.

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Nähä. Och det ska vi tro på ..-)

Att herr Manilat bara tittar på herrar.

Nä, nä.

Jom Manilat sa...

Om du frågar fru Manilat lär du få höra sanningen.